V Dubovanoch rozkvitol strom života

Dať starým veciam novú šancu na život.

Je to krásna myšlienka nielen pre ľudí, ale aj prEkoucebna-01e veci. A je aktuálna viac než kedykoľvek predtým. Civilizácia nás odtrháva od prírody a od návykov, s ktorými sme sa vyvíjali ako živočíšny druh. Sme vo veku zmien, v ktorom buď pochopíme a zmeníme sa, alebo zničíme svoje prostredie a nakoniec aj seba.

Dnes sme vďaka iniciatíve pána starostu obce Dubovany Miroslava Michalčíka, pani riaditeľky miestnej ZŠ s MŠ PaedDr. Dariny Havrlentovej a finančnému príspevku z Nadačného fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis otvorili prvú Obecnú ekologickú učebňu. Aj vďaka dobrovoľníckej práce paní učiteliek  Mgr. Romany Dalošovej, Bc. Moniky Ottingerovej, Mgr. Andrey Strečanskej dnes v obci Dubovany rozkvitol prvý strom života z recyklovateľných materiálov.

Ekoucebna-04Dať starým veciam novú šancu je heslom Recyklačného fondu, ktorý ako neštátny fond podporuje formou dotácií a úverov projekty zakladajúce a rozvíjajúce triedený zber a zhodnotenie odpadov. My sme si ho trochu upravili, ale v podstata zostáva zachovaná, prečo by sme mali vyhadzovať niečo, čo by sa ešte dalo po jednoduchej úprave znovu využiť? Prečo by sme mali vôbec niečo vyhadzovať? Stačí iba vedieť ako nakupovať, ako triediť odpad, ako zužitkovať bioodpad… Je to možno cesta tŕnistá, ale dá sa zdolať. Obecná ekologická učebňa v Dubovanoch je dôkaz, že vykročiť sa dá.

Musíme sa priznať, že podobné projekty už boli úspešne zrealizované v Českej republike, Rakúsku a určite aj v mnohých iných krajinách na svete, z ktorých sme čerpali inšpiráciu, veď načo objavovať Ameriku. V každom prípade sú dôležité dopady všetkých podobných projektov, a to:

–          pokles objemu komunálneho odpadu v obci,

–          úspora nákladov na manipuláciu a uskladnenie odpadu v obci,

–          nárast podielu triedeného odpadu na celkovom komunálnom odpade,

–          zníženie objemu odpadu na nelegálnych skládkach a ich množstvu,

–          uvedomenie si občanov svojej závislosti od životného prostredia,

–          budovanie pozitívneho vzťahu a úcty k prírode u detí a ich rodičov,

–          zo starých vecí odložených medzi odpad vytvárať veci nové, ktoré nám dokážu robiť radosť,

–          a v konečnom dôsledku zlepšenie kvality života a šťastnejší život pre všetkých občanov.

Preto sme si istí, že tieto projekty prinesú pozitíva do každej obce, ktorá ich bude ochotná zrealizovať a udržiavať.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAko spracovávatelia projektu sa chceme poďakovať predovšetkým pánovi starostovi a celému obecnému zastupiteľstvu obce Dubovany, pani riaditeľke ZŠ s MŠ a jej kolektívu za vytvorenie priateľskej atmosféry a perfektných podmienok prípravy aj implementácie projektu. Srdečná vďaka patrí Nadačnému fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis za poskytnutie dotácie na projekt, ktorý pomôže nielen obci Dubovany, ale aj každej slovenskej obci, ktorá prejaví vôľu a ochotu zlepšiť stav a vzťah k životnému prostrediu. Našou snahou bude aby strom života rozkvitol  na celom Slovensku.