Viete čo obsahujú PET flaše na pitnú vodu?

PlastFlase1edKaždodenne chodíme do obchodných sietí nakupovať minerálne vody ktoré sú balené v plastových fľašiach. Vôbec si pritom neuvedomujeme, že tieto fľaše obsahujú jedy. V podstate ide o to že z plastov sa uvoľňujú chemikálie. Plastové obaly obsahujú bisfenol A alebo BPA. V roku 2011 Európska komisia zakázala používanie BPA pri výrobe dojčenských fliaš, nakoľko organizmus malých detí ho nedokáže odbúravať tak účinne ako dospelý človek.

Tieto látky spôsobujú veľký rozsah zdravotných problémov:

– narušenie funkcii imunitného systému.

– diabetes a obezita

– rakovina prostaty a prsníka

– problémy so sústredením

– znížené množstvo spermií

– riziko pre tehotné a dojčiace ženy

-predčasná puberta u dievčat a neskoršie, problémy s plodnosťou.

Ďalšou nebezpečnou látkou ktoré sa uvoľňujú z PET fliaš sú ftaláty. Tie sa z fliaš uvoľňujú hlavne pri pôsobení teploty a to najmä ak sú plastové fľaše uskladňované na slnku. Hlavne v lete je nevyhnutné takto balenú vodu uskladňovať na chladnom a tmavom mieste. Veľmi nezdravé riešenie je aj to, že veľa ľudí používa PET fľaše opätovne, teda po vypití do nich napustia vodu znova. Ľudia to robia z ekonomických dôvodov a odkladajú si PET fľaše na napúšťanie vody z prírodných prameňov, ktoré sú zatiaľ zadarmo. Ftaláty spôsobujú vývojové a reprodukčné problémy, vrátane zníženej tvorby spermií, semenníkovej atrofie, rakoviny pečene a iných foriem rakoviny.

A vedeli ste že približne 40% vody v plastových fľašiach pochádza z vodovodu? Ďalšie riziko v tomto prípade predstavujú chemikálie ako sú chlór, arzén, fluór, hliník dezinfekčné prostriedky nehovoriac o zvyškoch farmaceutických liečiv. Tieto látky sa dostávajú z kanalizácie do spodných vôd. Ľudské bunky nedokážu rásť normálne ak sú vystavené aj malým množstvám chemikálií pozostávajúcich zo zvyškov farmaceutických liečiv.

Ďalším veľmi dôležitým faktom je, že vyhodené plastové fľaše sa v prírode rozkladajú veľmi pomaly. Je štatisticky dokázané, že denne sa na celom svete vyhadzuje 67 miliónov fliaš od balenej vody, ale iba 10% z nich sa recykluje. Je to výstraha na zamyslenie ako si znečisťujeme životné prostredie. Ďalším faktorom znečisťujúcim životné prostredie je aké obrovské množstvo paliva vynakladáme na transport pitnej vody do supermarketov, reštaurácií a domácností. Nebolo by v súčasnosti vhodnejšie riešenie, ktoré by nebolo tak náročné na financie a nemalo taký negatívny vplyv na životné prostredie. Veď je to vždy len v ľuďoch ako si budeme chrániť našu Zem.

Riešenie je jednoduché, stačí zabezpečiť dobrú filtráciu a čistenie pitnej vody v domácnostiach a verejných prevádzkach ako sú reštaurácie, školy, nemocnice a podobne. V domácnostiach by mohli využívať obyvatelia vodu zo studní tak ako to robili naši starí rodičia.

Občania zamyslite sa nad tým a myslite aj na našu budúcu generáciu …

Ing. Juraj Kočiš

zdroj: www.havasilifebuilding.com